İlk Kez Tıbbi Scrubs Nasıl Yıkanır?

tıbbi scrubs

Tıbbi önlükler, genellikle sağlık ve tıp uzmanları tarafından giyilen özel üretilmiş giysilerdir. Tıbbi scrubs, pamuklu, kısa kollu gömlek ve ipli pantolon takımlarından oluşan üniformalar olarak bilinir. Daha çok yeşil renklidir ve tıbbi işlemler yapılan alanlarda giyilir. Günümüzde, sağlık sektöründe farklı renk ve desenlerde kullanılabiliyor. Tıbbi scrubs ilk kez yıkanacağı zaman kumaşın özelliklerine ve yıkama talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Satın alındıktan sonra yıkama yaparak kullanmaya başlamak daha iyi olacaktır.

 

Scrubs Nedir?

Scrubs, tıbbi alanlarda hijyenin oluşturulabilmesi için özel üretilmiş üniforma modelidir. Genellikle basit tasarımlıdır ve pamuk karışım kumaşlardan, kısa kollu gömlek, pantolon şeklinde üretilir. Daha çok ameliyathanelerde kullanılır ve ameliyat sırasında doktorun kıyafeti üzerinden hastanın mikrop kapması önlenmeye çalışılır. İlk kez tıbbı scrubs yıkayacak olanlar, giysinin kumaş yumuşaklığını sağlamak için doğru yıkama yöntemlerini kullanmaya dikkat etmelidir.

 

Tıbbi Scrubs Nasıl Yıkanır?

Tıbbi scrubs, satın alındıktan sonra yıkanmalı ve ondan sonra kullanılmaya başlanmalıdır. Her ürünü kullanmaya başlamadan önce kumaş özellikleri ve yıkama talimatları kontrol edilmelidir. Tıbbi scrubs ilk yıkama işlemleri şöyledir.

  • %100 pamuklu scrubs kıyafetler soğuk suyla yıkanır,
  • Kumaşın parlaklığını korumak ve aşınmayı önlemek için ters çevrilerek yıkanır,
  • Kurutma makinalarında en düşük kurutma ayarında kurutulmalıdır.
  • Yıkama yaparken yumuşatıcılar kullanılmamalı, durulama suyuna ½ fincan damıtılmış sirke eklenmeli,
  • %65 pamuk, %35 polyester olan ürünler, ılık suda yıkanmalıdır.

Scrubs ilk yıkamasında ya da sonraki yıkamalarında, üzerindeki lekelerin çıkartılması için sıcak su yıkamalarından uzak durulmalıdır. Bu sürtünme nedeniyle ürünün ömrünü kısaltacaktır.

 

Tıbbi Scrubs Dezenfekte Etme İşlemleri

Tıbbi alanlarda kullanılacak olan tıbbi scrubs üniformalar, çalışma ortamından dolayı çeşitle viral enfeksiyon ve bakterilere maruz alabilecektir. Bunun için dezenfekte edilmesi önemlidir. Tıbbi scrubs yeni alındığında ya da kullanım sonrasında iyice yıkanana kadar diğer giysilerden uzak tutulmalıdır. Dezenfekte edildikten ve yıkandıktan sonra tıbbi scrubs güvenle kullanılabilir. Dezenfekte kullanılırken, kumaş rengine ve yıkama suyunun sıcaklığına dikkat edilmelidir. Yıkama sonrası ılık su ile durulama yapılıyorsa, suya fenolik dezenfektanlar eklenerek hijyen olması sağlanır.

 

Scrubs Üzerindeki Spesifik Lekeler

Tıbbi scrubs üzerinde lekelerin oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Önemli olan ilk satın alındığında ve kullanım sonrasında nasıl yıkanacağının ve lekelerin nasıl çıkartılacağının bilinmesidir. En çok karşılaşılan leke türleri şunlardır.

  • Kan lekeleri,
  • İdrar, dışkı ve kusma lekeleri,
  • Sıvı ilaçlar,
  • Merhemler,
  • İyot lekeleri,

Her leke türüne göre temizleme yöntemleri vardır. Leke türüne göre temizleyici maddeler kullanarak yapılacak yıkamalar, lekenin tamamen çıkartılmasını sağlayacaktır. Günümüzde, hastanelerde, bölümlerin ayırt edilebilmesi için farklı renk seçenekleri kullanılabiliyor. Cerrahi önlükler her zaman yeşil renkte üretiliyor. Renk tercihleri, bölümlerde oluşabilecek spesifik leke türlerine göre de belirlenebiliyor.

 

Scrubs Üzerindeki Spesifik Lekelerin Çıkartılması

Tıbbi scrubs üzerindeki spesifik lekelerin türlerine göre çıkartma işlemleri uygulanır. En çok karşılaşılan leke türlerinden birisi kan lekesidir. Kan lekelerinin temizlenmesi için scrubs üniformalar ilk önce soğuk suya batırılır. Sıcak su, kumaş üzerindeki kan lekesinin daha derinlere yerleşmesini ve daha zor temizlenmesine neden olacaktır. Kan lekeleri için güçlü çamaşır deterjanları kullanılabilir. Kusma, idrar gibi spesifik lekeler için önce sert bir cisim ile lekenin kumaş üzerinden kazınarak çıkartılması gerekir. Bu lekeleri çıkartabilmek için kumaşı yıkarken ovalama yapılmamalıdır. Ovalama işlemi lekenin kumaşın içine doğru itilmesine neden olur. Tüm yıkama işlemleri yıkama talimatlarına göre yapılmalıdır.

 

Tıbbı Scrubs Yıkama Talimatları

Tıbbi scrubs ilk yıkama işlemlerinde, ürün üzerindeki etikette belirtilen yıkama talimatları incelenmelidir. Yıkama talimatları, kumaş yapısının bozulmadan temizlenmesini ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kumaş yapısına göre elde yıkanabilir, makinada yıkanabilir, su sıcaklıkları gibi farklı konularda bilgiler için her zaman yıkama talimatları öğrenilmeli ve izlenmelidir. İlk kez yıkama yapabilmek için kumaşın içeriğinde bulunan pamuk ve polyester karışım oranlarını bilmek gerekir. Yıkama talimatları, suyun sıcaklığını ve çamaşır makinalarının yıkama ayarlarını yapmanızı da sağlayacaktır.

 

Kumaş Türüne Göre Yıkama

Tıbbi scrubs üniformalar, sağlık alanında hemen her bölümde kullanılabiliyor. Çalışan kişisin çalışma alanına göre farklı renk ve kumaş türü seçenekleri sunuluyor. Bazı scrubs üniformalar, %100 pamuk olurken, bazıları %65 pamuk, %35 polyester karışımı olabiliyor. İlk kez yıkamalarda da kumaş türüne göre yıkama talimatlarına uyularak yıkama yapılmalıdır. %100 pamuk özelliğin sahip kumaşlar her zaman soğuk suda yıkanmalıdır. Çamaşır makinalarında en düşük devirde yıkanmalı ve kumaşın yıpranmaması sağlanmalıdır. İlk kez yıkamalarda, kumaşlar temizde olsa üzerindeki bakterilerin tamamen temizlenebilmesi için bakteri öldüren deterjan kullanılmalıdır. Ayrıca yarım bardak beyaz arındırılmış sirke eklemek, kumaşın renginin solmasını önleyecektir. Kumaş türüne göre yıkama yapmak hem hijyen hem de kumaş yapısının korunması açısından önemlidir.

 

Tıbbı Scrubs Neden Tercih Edilir?

Tıbbi scrubs kullanmanın sağlık çalışanları açısından çeşitli faydaları vardır. Tıbbi scrubs, çalışma ortamını ve çalışma performansını iyileştirir. Bu ürünleri kullanmanın faydaları şunlardır.

  • Zararlı kirleticilerden korur,
  • Çapraz kontaminasyona karşı koruma sağlar,
  • Temizlenmesi kolaydır,
  • Günlük giysilere göre daha hijyeniktir,
  • Fonksiyonel olarak tasarlanır,
  • Rahatlık sağlar,
  • Birimlere göre daha kolay tanımlama sağlar,

Sağlık sektöründe çalışanların tamamının tıbbi scrubs giyme istediği biliniyor. Hijyenik giysi olduğu için sağlık sektörünün her alanında tercih ediliyor.

 

Bir önceki yazımıza https://www.medikaldolap.com/blog/icerik/dis-desenli-dis-hekimi-formalari-artik-yeni-moda linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: scrubs
Ocak 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR