Hastaneler onlarca uzmanın görev yaptığı ve her birinin de görevinin birbirinden farklı ve önemli olduğu alanlardan birisidir. Bu iş sahasında çalışan insanların doktor, temizlikçi, hemşire, güvenlik görevlisi ve daha birçok çalışanı birbirinden farklı görünümlere ve görevlere sahiptir. Sahip oldukları desenli scrubs üniforma ile kolaylıkla ayrıt edilen bu görevlilerin her birinin sorumluluk alanı farklıdır. Doktor hastaya ilk müdahaleyi yaparken diğerleri ona yardımcı olur. Yardımcı personelden birisi de anestezi teknikeridir.
Görev Dağılımı
Her alanda olduğu gibi sağlık sektörünün en önemli çalışma alanlarından birisi olan hastanelerde de görev dağılımı vardır. Bu görev dağılımı işlerin çok daha sağlıklı ilerlemesi için şarttır. Bunun yanında yardımcı görevlerde alanında uzman ve işi hakkında bilgisi olan sağlık personelinin çalışması da önemlidir. Bu personellerden birisi de Anestezi Teknikeri olarak bilinir. Ameliyat esnasında doktorun sağ kolu olarak da adlandırılan bu teknikerin hayati sayılabilecek birçok görevi ve sorumluluğu vardır. Giydikleri üniforma hastaneye ya da çalıştığı ile göre değişiklik gösteren bu hastane personeli birçok alanda sorumluluk sahibidir.
Ne İş Yapar?
Anestezi teknikerinin yukarıda belirtildiği üzere oldukça önemli işleri ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluğu özellikle de ameliyat esnasında büyük önem taşıyor. Çünkü söz konusu operasyon esnasında yapması ve dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. Bunlar;
- Kullanılan aletlerin sterilize edilmesi,
- Operasyon esnasında hastanın yaşam belirtilerini incelemek,
- Anestezi sonrası tek kullanımlık ürünlerin atılması,
- Bozuk anestezi ürünlerini rapor etmek ve daha sayılabilecek birçok farklı görevi vardır. Bütün bu görevleri en iyi şekilde yapması hem o anda yapılan operasyonun hem de hasta sağlığı için büyük emniyet sağlar.
Anestezi Nedir?
Cerrahi müdahaleler kanlı ve kansız olmak üzere iki çeşittir. Ancak operasyonların cerrahi olması genel itibariyle vücudun belli bir bölgesinin açılması dolayısıyla da kanlı yapılıyor. Bu tarz müdahaleler insan vücudunun aşı eşiğinin dayanacağı ve katlanabileceği müdahaleler değildir. Bu nedenle de bu tarz cerrahi operasyonların öncesinde hastaya o bölgesini ya da müdahalenin yapılacağı bölgesi neresi ise orasının hissiz hale getirilmesi önemlidir. Bunu yapmak da yukarıda bahsedilen ve büyük bir sorumluluk alanı olan Anestezi Teknikeri görevlisinindir. Anestezi teknikeri bu anlamda diğer hastane personelleri ile benzer ancak tekniker olduğunu belli eden üniformalar ile bu operasyonlara katılır.
Üniformaların Steril Olması
Özellikleri, ne iş yaptığı, görevleri hakkında bilgi verilen anestezi teknikerinin giymiş olduğu ve diğer hastane personelleri ile benzer olmakla beraber çeşitli ayrıt edici farkları bulunan üniformaların steril ve hijyenik olması gereklidir. Bazı üretim ürünleri mikropların üzerlerine yapışmasını ve çoğalmasını önler özelliklere sahiptir. Bu üniformaların da bu şekilde operasyonlarda kullanılabilmesi ve anestezi teknikerleri tarafından giyilebilmesi için bu özelliğe sahip olması gereklidir. Aksi halde masada olan hastanın sağlığı ve hayatı ile ilgili endişe doğurucu bazı sonuçlar meydana gelebilir.
Hayati Müdahaleler Ve Yardımlar
Anestezi teknikerlerinin giymiş oldukları üniformaların yukarıda belirtilen özelliğe sahip olması ve bu anlamda hasta hayatı açısından risk oluşturmaması için hijyenik ve steril kalabilecek ürünlerden yapılmış olması önemlidir. Bunun dışında bu üniformayı giyecek olan teknikerin de yapmış olduğu müdahalelerde dikkatli olması gereklidir. Anestezi aslında bir nevi yasal uyuşturucu kullanmak olduğu için dozunun iyi ayarlanması gereklidir. Gereksiz ve yüksek miktarda verilen dozların daha önce birçok hastanın ölümüne hatta çeşitli organlarını kaybetmelerine yol açtığı bilinmektedir. Bu anlamda anestezi teknikerinin giymiş olduğu üniformadan yapmış olduğu müdahalelere kadar dikkatli olması gereklidir.
Şık Tasarım Ve Kalite
Çalışanların hastane ortamında giymiş olduğu üniformaların birçok açıdan ortama ve işe uygun olması gerekiyor. Yaptıkları işe uygunluğu konusunda steril olmasına değinilmiştir. Bunun yanında üniformaların şık ve kaliteli tasarlanmış ürünler olması gerekiyor. Hastaneler bu konuda çalışanlarının göz alıcı tasarımlara sahip ve olumlu bir imaj verecek iş kıyafetleri giymelerine önem gösteriyor. İşte bu noktada anestezi teknikeri de hem şık hem de kaliteli üniformalar giyerek çalışabilir. Hastane dekoru ve ortamı ile paralel şekilde tasarlanmış olan üniformalar hem hastanede bulunan hastayı psikolojik olarak olumlu etkiler hem de iş düzenin ve ortamının sağlanmasına yardımcı olur.
Üniformalardaki Farklılık
Devlet hastanelerinde çalışanların giymiş olduğu iş kıyafetleri belirli bir yönteme göre belirleniyor. Ancak özellikle de özel hastaneler bu konuda serbest hareket etme yetkisine ve imkanına sahiptir. Bu anlamda birçok özel hastane kendi logoları kendi misyon ve vizyonlarına uygun tasarımlar yapıyorlar. Tasarımlardaki bu farklılığın esas nedeni budur. Pek tabi her ne kadar serbest hareket etme yetkisine sahip olsalar da belli başlı kurallara uyulması zorunludur. Bu açıdan hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde anestezi teknikeri, doktor, hemşire, temizlikçi, güvenlik görevlisi gibi çalışanların birbirinden farklı tasarlanmış ve üretilmiş olan üniformaları giymeleri tabiidir.
Anestezi Teknikeri Olmak
Anestezi teknikeri olmak için her meslekte olduğu gibi o mesleğin istemiş olduğu bazı şartları yerine getirmek ve bazı özelliklere de sahip olmak gerekiyor. Öncelikle 2 yıllık bir eğitim sonunda anestezi teknikeri olmaya müsait özellikler barındıran mezunların yapmış olduğu bu meslekte el ve göz koordinasyonunun iyi olması gerekiyor. Bu da işin gerektirdiklerinden sadece birisidir. Yine bunun yanında yoğun stres altında çalışma kabiliyetine sahip olmak da çok önemlidir.