Hemşirelik uzun ve yorucu çalışma saatlerine sahip olan nadide mesleklerden bir tanesidir. Hizmet sektöründe çalışmalarının yanı sıra hasta bireye hizmet vermeleri de onları oldukça zorlu çalışma koşullarına itmektedir.
Hasta bireye her türlü hizmeti veren hemşirelerin uzun ve yorucu çalışma saatleri içerisinde kendilerini rahat hissetmeleri için rahat formaya ihtiyaçları vardır. Adeta hemşireler ile bir bütün olmuş olan formalarını günlük hayattaki kıyafetlerinden bile daha fazla kullanmaktadırlar.
Hemşire deyince toplumda herkesin aklına rengarenk formalar kullanan bir meslek grubu gelmektedir. Bu rengarenk formaları seçen hemşirelerinde forma alırken göz ardı etmemeleri gereken bazı noktalar mevcuttur.
Çalışma saatlerinin uzunluğu, mesleklerinin yoruculuğu ve yıpratıcılığı karşısında giydikleri formanın da bazı vasıfları taşıması ve giyen hemşireye yük olmaması gerekmektedir.
Esnek Kumaşlı Formalar
Hasta olan yerde her an her işi yapan ve hastanın tüm bakım ve tedavisini üstlenen hemşireler tabiri caizse şekilde şekle girmektedir. Bazen bir yere uzanmaya çalışan, bazen koşar adım yürüyen, bazen hastayı kaldıran hemşirelerin giydiği formalar esnek ve vücut yapısına uygun kumaşlardan oluşmalıdır.
Forma alırken birincil öncelik formanın kumaşı olmalıdır. Esnek bir kumaş 24 saat çalışan bir hemşirenin bile nöbetinin iyi geçmesini sağlar. Ayrıca bu tür kumaşlar vücut bütünlüğüne uygun olduğundan kişinin duruşunu da etkiler.
Tam üzerine göre rahat kumaşlı bir forma giyen hemşire kendini rahat hissederken hastalarına da güven verir. Rahat bir forma bir hemşirenin hasta başında aldığı kararları bile etkileyebilmektedir.
Leke Tutmayan Kumaş
Hemşirelik mesleği ve hastane denildiği zaman akla ilk gelen şeylerden bir tanesi lekelerdir. Kan lekesi, batikon lekesi, ilaç lekesi gibi zorlu lekeler birçok hemşirenin sıklıkla uğraştığı sorunlardan bir tanesidir.
Yorucu bir mesaiden çıktıktan sonra hiç kimse zorlu bir lekesi olan çamaşır ile uğraşmak istemez. Bundan dolayı forma seçerken leke tutmama özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Firmalarda zaten bu konuya fazlasıyla dikkat ederler.
Hemşire forması ürününün üretildiği standart kumaşların bir çoğunun leke tutmama özelliği mevcuttur. Hiç kimse leke olduğu için bir formayı kaldırıp çöpe atmak istemeyeceği gibi lekeli bir formayı da asla kullanmaz.
Sıcak ve Soğuk Havada Kullanım
Hemşireler gece gündüz, yaz kış forma kullanmaktadır. Mesleklerinin bir mecburiyeti olan formalar bazen olumsuz hava koşullarında rahatsızlık verebilir. Bundan dolayı yaz ve kış formalarının farklı olması gerekebilir.
Bazı kumaşlar biraz daha kalın olduğundan genellikle kış mevsiminde tercih edilirken daha ince olan kumaşlar yaz sıcaklarında daha rahat ettirmektedir. Hemşirelerin birçoğu kullanımı daha rahat olduğundan dolayı ince formaları tercih etmektedir.
Rahatlık mevsim koşulları ile değişkenlik gösterdiğinden dolayı en azından birkaç takım kalın kumaşlı forma edinmekte fayda vardır. Kışın en soğuk günlerinde kalın kumaşlı formalar daha sıcak ve konforlu olmaya yardımcı olurlar.
Farklı Renk Seçeneği
Model ve kumaş seçtikten sonra renk alternatifinin de geniş olması dikkate alınmalıdır. Çalışılan kurum renk sınırı koymadı ise farklı renk seçenekleri olan formaları tercih etmekte fayda var.
Özellikle uzun gece nöbetlerinde koyu renkler hayat kurtarıcı olabilir. En ufak bir lekeyi gösteren açık renklere göre daha fazla tercih edilmektedir. Canlı renkli formalar ise çalışanın olduğu kadar hastanın da moralini yüksek tutmaktadır.
Farklı Yaka Modelleri
Yaka modelleri bazen hemşirelerin kurum içerisindeki görev tanımlarını gösterebilmektedir. Forma seçerken hastane içerisinde özellikli bir görevi olan hemşire görevine göre forma seçmelidir. Bir başhemşirenin forması ile hasta başı çalışan ya da ameliyathanede çalışan hemşirenin forma yaka modelleri çoğu zaman aynı olmamaktadır.
Lastikli ve Kemerli Modeller
İki çeşit pantolon modeli bulunmaktadır. Eşofman gibi lastikli olanlar ve pantolon gibi kemerli olanlar. Farkları ise;
- Lastikli pantolonlar uzun çalışma saatlerinde daha rahattır.
- Kemerli pantolonlar daha kalıp gibi bir pantolon havasında durur.
- Yönetici pozisyonundaki hemşireler kemerli pantolonu tercih etmek zorundadırlar.
- Ameliyathane ya da yoğun bakım gibi sirkülasyonun yüksek olduğu yerlerde lastikli pantolon daha çok tercih edilir.
Lastikli ve kemerli pantolon kişinin rahatlık tercihi olduğu gibi bazı durumlarda mecburidir.
Dayanıklı Kumaş
Bir hemşirenin en çok yıkadığı kıyafeti hastane formasıdır. Genellikle bir forma ikince defa giyilmeden yıkanır. Uzun çalışma saatleri, gece nöbetleri ve yaz sıcaklarında birden fazla forma kullanmak gerekebilir.
Bu da daha sık yıkamak anlamına gelmektedir. Forma alırken kumaşın dayanıklı olmasına dikkat etmek bir formanın uzun yıllar boyunca kullanılmasını sağlamaktadır.
Ayrıca forma kumaşının yıkandıkça solmaması da önemlidir. Birkaç yıkama sonrası solan kumaşlarda hiçbir işe yaramaz ve mesleki açıdan da kişinin duruşuna olumsuz bir etki yapar.
Kolay Ütüleme
Ütü yapmayı sevmeyenlerin bile mutlaka ütülemesi gereken kıyafetlerinin başında formaları gelmektedir. Uzun ve yorucu bir mesaiden çıkmış hiçbir hemşire eve gidip saatlerce ütü yapmak istemez.
Bazen ütü yapmaya enerjisi kalmasa bile mecbur olduğundan bunu yapar. Forma alırken ütü konusu asla atlanmaması gereken konulardan bir tanesidir. Çok güzel ve şık bile olsa ütü tutmayan bir kumaş asla tercih edilmemelidir.
Ayrıca ütü tutmayan kumaşlar gün içerisinde kullanılırken çabuk kırışır ve kötü bir görüntü oluşturur. Hemşirelik mesleğinin zorlu çalışma koşullarına ayak uydurabilecek bir kumaşın tercih edilmesi oldukça faydalıdır.
Fiyat ve Performans Kıyaslama
Fiyat performans kıyaslamada ki amaç bir ürüne ne kadar para verildiği ve o üründen ne kadar faydalanıldığıdır. Kumaş kalitesi, kullanım rahatlığı, dayanıklılığı, uzun yıllar kullanıma uygun olup olmadığı hemşire formasına ödenen paranın karşılığının alınıp alınmadığı gösterir.
Bazen çok yüksek fiyata satılan formalar kısa sürede deforme olabilirler. Pahalı olan forma her zaman iyi olacak diye bir garanti asla yoktur. Forma alırken hemşirelerin en çok dikkat ettiği konu referanstır. Genellikle birbirlerine forma markası tavsiyelerin de bulunurlar.
Terletmeyen Kumaş
Hiç kimse mesai saati boyunca terli bir şekilde gezmek istemez. Terlemek kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatsız eder. Terleyen hemşire sürekli forma değiştirmek ister fakat 24 saat boyunca çalışan bir hemşirenin forma değiştirme sıklığı bellidir.
Hiçbir hemşire 24 saatte 24 forma kullanamayacağına göre forma alırken hava aldıran, mevsim koşullarına uygun, pamuk içeriği yüksek olan kumaşlar tercih edilmelidir. Ayrıca ter zamanla kötü kokularında oluşmasına sebebiyet vereceğinden bu da çalışan hemşireyi psikolojik olarak rahatsız eder. Hiçbir hemşire iş yerinde kötü kokmak istemez.
Kurum Yönetmeliğine Uyması
Forma seçimindeki başlıca kriterlerden bir tanesi de çalışan kurumun te tün formalara izin verdiğidir. Çocuk hemşiresinin, yoğun bakım hemşiresinin ve ameliyathane hemşiresinin formaları farklılık gösterebilir. Bazı kurumlar tek renk forma kullanımına izin verirken bazı kurumlar birden çok renk alternatifi sunabilmektedir.
Bundan dolayı forma almaya gitmeden önce kurum yöneticisinden bu bilgiyi almakta fayda vardır. Kurumların kuralları kesindir A formasına izin veren bir kurum ne olursa olsun B formasının kullanımına izin vermez. Bu da bilinçsiz bir şekilde forma alan hemşirenin maddi kayıp yaşamasına sebep olur.
Bir önceki yazımıza https://www.medikaldolap.com/blog/icerik/kullanabileceginiz-10-scrubs-kombini linki üzerinden ulaşabilirsiniz.