Desenli Hemşire Doktor Forması Kumaş Türleri

cerrahi takım malzemesi

Hemşire ve doktorlar çoğunlukla forma ile çalışmak zorunda olan sağlık mensuplarıdır. Bu zorunluluk hastane enfeksiyonlarına karşı alınan bir önlemdir. Sivil kıyafetle hastanede çalışıldığı zaman hem içeriden hem de dışarıdan enfeksiyon taşıma riski oluşmaktadır. Bundan dolayı sağlıkçılar uzun çalışma saatlerinde ve nöbetlerinde forma giyerler. Formaları uzun süreli kullandıklarından kaliteli olmasında fayda vardır. Evden daha çok hastanede zaman geçirdiklerinden dolayı bir ev kıyafeti gibi rahat olmalıdır. Bu durumda forma kumaşının özelliği ile alakalıdır. 

Hastane formaları belirli kumaşlardan üretilmektedir. Bu kumaşlarından kaliteleri mevcuttur. Her kumaşın birinci kalitesi en iyisidir. Sağlık çalışanı forma alırken kumaşa dikkat etmeli ve kumaştan beklentilerini iyi bilmelidir. Hastane formalarının desenli olanları da son yıllarda fazlaca tercih edilmektedir. Desenli scrubs forma bazı birimlerde mecburi iken bazı birimlerde isteğe bağlı giyilmektedir. Çalışanların kişiliklerini ortaya çıkaran farklı desenlerde formalar mevcuttur.

 

Gabardin Kumaşlı Sıcak Tutan Formalar

Desenli doktor ve hemşire formasında kullanılan klasik kumaşların başında gelmektedir. Gabardin kumaş kış için ideal kumaşlardan biridir. Kumaş yapısı sıkı ve dayanıklı olduğundan dolayı sıcak tutar. Yaz aylarında da kullanılan gabardin kumaşlar uzun süre dayanabilen kumaşlardandır. Hemşire üniformalarında ve doktor önlüklerinde kullanılır. Bu kumaşın desenli modelleri de üretilmektedir. Terletme ve yakma yapmayan bir kumaştır. Gabardin kumaştan dikilen formalar şık durur ve kolay kolay kırışma yapmaz.

 

Alpakadan Üretilmiş Formalar

Alpaka kumaşlar aynı ismi taşıyan bir hayvanın kürkünden elde edilmektedir. Doğal bir kumaştır ve zararlı değildir. Yün kumaşlar gurubuna dahildir. Kumaş sektöründe birçok alanda kullanılmaktadır. Desenli doktor ve hemşire formalarında sıklıkla kullanılırlar. Bu kumaşlar yün içerikli olduğundan dolayı hava geçirgenliği yüksektir. Yakmayan ve terletmeyen kumaş guruplarındandır. Alerji yapma gibi bir özellikleri yoktur. En alerjik bünyeler bile rahatlıkla kullanabilirler. Doktor ve hemşire formalarında kullanılan kaliteli kumaşlardan bir tanesidir. Kumaş duruş yapısından dolayı yönetici kadrosu alpaka kumaşından üretilmiş formaları tercih etmektedir.

 

Terikoton Formalar

Ameliyathane, yoğun bakım birimleri ve nöbet saatlerinde sıklıkla tercih edilen kumaşlardır. Bu kumaştan üretilen formalar ince ve rahat yapısından dolayı nöbet formaları olarak da bilinmektedir. İnce yapılı kumaşlardır. Yaz ve kış her mevsim kullanılabilirler. Terikoton kumaşlar pamuk oranı yüksek kumaşlardır. Desenli hemşire doktor scrubs takımlarında tercih edilen bir kumaş türüdür. Yapısının inceliğinden dolayı her renk ve desende terikoton kumaş bulmak mümkündür. Hava geçirgenliği yüksek kumaşlardır. İnce oldukları gibi koton yapılarından dolayı kış aylarında da sıcak tutma özellikleri vardır. Nemi emerler ve yüksek konfor sunarlar.

 

Poplin Kumaşlı Formalar

Poplin kumaşlarda terikoton kumaşlarda olduğu gibi ince bir dokuya sahiptir. Desenli scrubs takımlarda sıklıkla bu kumaşa rastlanır. Yaz aylarında birçok birimde poplin kumaşlar tercih edilebilir. Koşturmanın fazla olduğu acil servis ve yoğun bakım gibi alanlarda yüksek konfor kapasitesinden dolayı idealdir.

 

Likralı Kumaşlardan Üretilen Formalar

Desenli doktor ve hemşire forması üretilen bir diğer kumaş türü de likralı kumaşlardır. Sürekli hareket halinde olan, uzun saatler boyunca nöbet tutan sağlık çalışanlarına Medikal Dolap likralı kumaşı önermektedir.

  • Esnek yapılıdırlar.
  • Hareket esansında gerdirme ve hareket kısıtlılığı yapmazlar.
  • Kolayca vücudun şeklini alırlar.
  • Oturma veya dinlenme saatlerinde rahat ettirirler.
  • Esnek yapılarından dolayı dayanıklıdırlar.

Likralı kumaş kullanan sağlık çalışanları kıyafetten rahatsız olmadan saatlerce çalışabilir. Kumaşın yıkanması ve kuruması da ayrıca kolaydır.

 

Terletmeyen Kumaşlar

Sağlık çalışanlarının en büyük sorunlarından bir tanesi de çalışma saatlerinde formaya bağlı terleme sorunu yaşamaktır. Masa başı çalışmayan her daim hastadan hastaya koşturan sağlık çalışanları çok hareketlidir. Zaman zaman bu hareketlilik terleme yapabilir. Nöbet saatlerinin uzun olmasından dolayı birkaç forma kullanma ihtiyacı duyabilirler. Desenli doktor ve hemşire forma türlerinde terletmeyen bir kumaş seçmek faydalıdır. Forma almadan önce kumaş yapısı araştırılmalı ve en rahat olan terletmeyen bir kumaş seçilmelidir. Yakan bir kumaşın çalışma esnasındaki konforunu azaltmasına kimse izin vermemelidir.

 

Kışın Tercih Edilecek Kumaşlar

Sağlık çalışanları yaz ya da kış fark etmeden forma giymek zorundadır. Formalarını yazlık ve kışlık olarak ayırmaları maddi olarak zor olabilir. Bundan dolayı forma tercihi yaparken hem yaz hem de kış aylarında kullanılabilen kumaşları tercih etmekte fayda vardır. Kapalı alanlarda çalıştıklarından dolayı kış şartlarından fazla etkilenmeseler de kumaş seçimlerine dikkat etmekte fayda vardır. Alpaka ve gabardin kumaşları kışın en çok tercih edilen kumaşlar arasında yer almaktadır. Bu kumaşlar yazında sorunsuzca kullanılabilir.

 

Leke Tutmayan Kumaşlar

Hemşire ve doktorların forma seçerken sorgulayacakları en önemli konulardan bir tanesi leke tutmama özelliği olmalıdır. Hasta ortamları hasta tedavi alanları olduğu için formalarda lekelenmeler olabilir. Kan, povidon iyot ya da apse lekeleri normal bir kumaştan çıkmayan lekelerdir. Hastane üniforma kumaşlarında ise bu lekelerin kalıcı olamaması gerekir. Forma seçiminde leke tutmayan kumaşları tercih eden sağlık çalışanları rahat eder. Her lekelenen formayı atmak mümkün değildir. Bu maddi bir kayıp anlamına gelmektedir. Tercih edilen formanın yıkandıktan sonra ilk gün ki gibi temiz olması gerekir.

 

Aşınma Yapmayan Dayanıklı Kumaşlar

Sağlık çalışanlarının formaları her gün kullanılır. Bir ev kıyafeti gibi birkaç gün kullanıldıktan sonra haftalar boyunca bir kenara kaldırılma gibi bir şansı yoktur. Sürekli kullanılan bir formada da ister istemez aşınmalar oluşur. Aşınan kumaşın ömrü azalır ve atmak gerekir. Bu durumda yine maddi olarak bir kayıptır. Hastane üniformaları da normal kıyafetler gibi pahalıdır ve sık sık forma için bütçe ayırmak zor olabilir. Bu olumsuzluklarla karşılaşmak istemeyenler dayanıklı kumaşlardan üretilen formaları seçebilirler. Forma alırken hangi tür kumaştan üretildiği, yıkama talimatları ve ısıya dayanıklılıkları araştırılmalıdır. Ayrıca desenli formaların yüksek sıcaklıklarda yıkandığı zaman renk ve desenlerinde bozulma olmaması gerekir.

 

Kırışma Yapmayan Kumaşlar

Saatler boyunca ayakta çalışan, hastadan hastaya koşturan bir sağlık çalışanı eve gittiği zaman hastane formasını ütülemek istemez. Birçok hastane yıkama ve ütüleme hizmeti vermemektedir. Özellikle kamu kurumlarında bu hizmet yoktur. Sağlık çalışanı kullandığı formayı kendisi yıkamalı ve ütülemelidir. Bu zahmete girmek istemeyen sağlık çalışanları kırışmayan ve kolay ütülenen kumaşları tercih etmelidir. Sık sık nöbet tutan sağlık çalışanları her nöbeti için bir forma ütülemek zorunda kalabilir. Doğru kumaş olursa ütü işi de en aza indirgenmiş olur.

 

Uzun Ömürlü Kumaş Türleri

Uzun ömürlü bir kumaştan üretilmiş doktor ve hemşire formaları uzun yıllar kullanılabilir. Kaliteli bir formayı bir sağlık çalışanı on yıl bile kullansa bir sorun yaşamaz. Renk atması, desenlerde bozulma ya da kumaşta aşınma görülmez. Severek kullandığı bir formayı hiç kimse birkaç yıl sonra atmak istemez. Sağlık çalışanlarının formaları da çok sevilen bir kaza gibidir. Kaybedilmek istenmez. Formanın kumaşı dayanıklı ve sıkı yapılı bir kumaş olursa maddi olarak bir kazanç olur. Yıl içerisinde forma için ayrılan bütçe düşer ya da hiç olmaz. kumaş seçimleri sağlık çalışanlarının hayatlarını etkilemektedir.


Bir önceki yazımıza https://www.medikaldolap.com/blog/icerik/cerrahi-takim-nedir linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: hemşire forması
Kasım 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR